Residents on edge over plans for Thirroul cliff house

Residents fear the house, proposed to be built east of the home pictured, could end up like properties in Collaroy and Narrabeen (inset). Main picture: Robert Peet.Looking up atthe cliff which drops from the end of Woodland Avenue onto McCauley’s beach, it seems impossible that houses could be built any closer to the rocky sand below.
Nanjing Night Net

Which is why nearby Thirroul residents have expressed shock over a newproposal for a luxury multi-level homeand ocean-side pool which would bebuilt down into the cliff face.

Artist’s impression: PRD Architects.

A development application beforeWollongong City Council reveals ambitious plans to build a modernconcrete and glassresidence to the east of an existing home which is perchedat the very end the street.

The top level of the new structure would be built at ground level, with the rest of the house will be tucked underneath.A spa and pool are proposed one level lower, even closer to the beach.

This week,Chris Gava joined a group of neighbours to express concerns about the plans, telling the Mercury she feared the building could end up like houses in Collaroy and Narrabeen,which werewashed away in June’s east coast low.

Over the years, the long-time Woodland Avenue residentsaid erosion had eaten into land and the end of the street,whichonce housed a tennis court.

“It was a full-sized tennis court and it’s completely dropped down into the ocean,” Ms Gava said.

“Ihave concerns, because this house is going to be dug into the cliff and I’m worried its setting a precedent for our coastline.”

She said residents were also worried it would affect access and views from the neighbouring public reserve.

Woodland Avenue resident Chris Gava.

In documents submitted to the council, planners contended that the “fall of the land is not a constraint, as the dwelling had been designed to take into account this fall”.

Additionally, they saidthe house “does not impact on the natural and recreational attributes of the beach or headland area”.

“The proposed dwelling introduces a modern, coastal architecturally designed building in keeping with the coastal area,” the plans said.

The application acknowledges a councilwarning that the house would be built in the coastal zone, and would be affected by instability.

Geotechnical notes in the application highlight a landslip on the site in 2014, saying signs of instability such as “deep slope wash materials” were found below the cliff face.

The likelihood of a hazard occurring was assessed to be high, the application said, however the risk of the cliff face failing would be reduced to low if the proposed excavation retention system and footings for the development were carried out under geotechnical supervision.

The planners also said the site would be “stabilised to prevent erosion that has occurred”.

This story Administrator ready to work first appeared on Nanjing Night Net.